Joomla Nedir?
Joomla açık kaynak kodlu bir İçerik Yönetim Sistemi (CMS)'dir. Sıfır kod bilgisiyle neredeyse hiç çaba gerektirmeden kendi internet sitenizi kurmanıza olanak sağlayan Joomla, Wordpress kadar olmasada Dünya genelinde oldukça popüler bir web yazılımıdır.
Joomla web yazılımının diğer bir avantajı ise geniş kitlelerce kullanıldığı için herhangi bir problem yaşadığınızda yardım almanızın kolay olması ve sorunlarınızı paylaşabileceğiniz kitlelerin diğer CMS'lere oranla daha fazla olmasıdır
Joomla içerik yönetim sistemini kullanarak kendi web sitenizi oluşturabilir, içeriklerinizi dilediğiniz gibi düzenleyebilir ve internet sitenize başka kullanıcılara açabilirsiniz, Joomla yazılımının diğer avantajları ise geniş dil paketlerine ve geniş modül ve eklentilere sahip olmasıdır, bu eklentileri kullanarak internet sitenizi istediğiniz gibi şekillendirebilir,çeşitli events(olaylar) ile kullanıcıya daha iyi deneyimler yaşatabilirsiniz.
Joomla’nın öne çıkan özellikleri
Çoklu dil desteği
Joomla 75 dili destekler
Reponsive web tasarım
Dünyada her iki kişiden biri akıllı telefon kullandığından dolayı, responsive tasarımından dolayı her cihazda her boyutta rahatlıkla çalışabilir.
Kolay kullanım
Tamamen kullanıcı dostu arayüz ile kolaylıkla bir web sitesi oluşturabilirsiniz.
Güvenlik
bir web sitesi oluştururken dikkate alınması gereken önemli bir faktördür. Joomla, hacklenme olasılığından kaçınmak için size iki faktörlü kimlik doğrulama sağlar.
Joomla forum
Joomla, gönüllüleri ve onların katkılarını memnuniyetle karşılayan açık kaynaklı bir projedir. Joomla forum üzerinden başka kullanıcılar ile tanışıp, onlardan bir şeyler öğrenebilirsiniz
JOOMLA KURULUMU
1.İlk olarak "https://launch.joomla.org" adresine giderek kendimize bir alan adı seçiyoruz eğer seçtiğimiz alan adı kullanılmaya uygunsa Joomla bizi sonraki adıma yönlendirecektir.

2.Alan adımız başkası tarafından alınmadıysa Joomla'nın sonraki adımı bize indirmek istediğimiz Joomla versiyonunu sormak olacaktır,buradan dilediğiniz sürümü indirmekte özgürsünüz.

3.Paketimizi seçtikten sonra kullanıcı bilgilerimizi girerek Joomla veritabanına kayıt olmamız gerekmektedir,bu işlem gerçekleştirilirken telefon numaranıza bir SMS geleceğinden bahsedilir ancak ülke kodunuz USA olmadığı için Joomla sizi telefon numaranızla doğrulayamaz, onun yerine yazdığınız e-postaya bir ticket göndeririler, o ticket'ı yanıtlamanız gerekmektedir ki internet siteniz yayına alınabilsin,yönetim paneline erişebilin, bu işlemin genellikle Joomla çalışanlarının mesai saatlerine göre onaylanma süreci artar veya azalır

4.Sıra geldi yerel sunucumuzda indirdiğimiz Joomla dosyalarını kurmaya, bunun için XAMPP sunucusuna ihtiyacımız vardır, herhangi bir tarayıcıdan ücretsiz şekilde indirip kullanabilirsiniz,XAMPP indirildikten sonra joomla dosyalarımızı bir klasöre ayıklıyor ve XAMPP yazılımının kurulu olduğu dizine gidip "htdocs" klasörüne bu Joomla dosyalarını kopyalıyoruz artık Joomla'mız Local'de kuruluma hazır.

5.Dosya kopyalama işleminide bitirdiysek sıra geldi Joomla'mızı kurmaya, bunun için "localhost/JoomlaKlasörAdı" yolunu tarayıcımızın URL kısmına yazarak Joomla kurulumumuzu başlatıyoruz.

6.Joomla internet sitemizin adını belirleyip sonradan bize lazım olacak süper kullanıcı bilgilerimizi girdikten sonra sıra veritabanımızı oluşturmaya geldi,"localhost/phpMyAdmin" yolunu yine aynı URL kısmına yazarak phpmyadmin yazılımına erişiyor ve buradan veritabanımızı oluşturuyoruz

7.Oluşturduğumuz veritabını bilgilerinizi aşağıdaki pencerede kullanacağınız için biryere not etmeniz önemle rica olunur.

8.Finale geldik,artık herşey sorunsuz bir şekilde çalıştıysa buradan sonra kurulum başlayacaktır,Joomla internet sitenizin yönetim paneline erişmek için ''localhost/administrator" yolunu URL kısmına yazmanız ve süper kullanıcıya girdiğiniz bilgilerle buradaki login formunu kullanarak admin hesabınıza giriş yapabilir ve internet sitenizi düzenlemeye başlayabilirsiniz,teşekkürler..
